Segíteni szeretnék!
Telefon: +36 (1) 501-4618, +36 (1) 501-4619 · Adószám: 18674190-1-41 · Bankszámlaszám: Raiffeisen Bank 12001008-00101932-00100001

Blog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

2018

„Kilépés az alkotás egészséges terébe” – beszélgetés Puskás Ildikó szakpszichológussal

Motivációját elsősorban az adja, hogy látja a művészetterápiás foglalkozás pozitív hatásait az osztályon fekvő gyerekeken. Puskás Ildikó, klinikai- és mentálhigiénés szakpszichológus a pécsi Gyermekgyógyászati Klinika Onko-hematológiai Osztályán hetente két alkalommal tart foglalkozást a Mosoly Alapítvány megbízásában. Ekkor azt is figyelemmel követi, ahogy a terápiák hatására a gyerekekben lévő szorongás fokozatosan feloldódik. Ildikóval többek között a feladat szépségéről, és szakmai útjáról beszélgettünk.
2018

„Csak az itt és most számít” – beszélgetés Révész Renátával, a Mosoly Alapítvány szupervízorával

Révész Renáta Liliána, pszichológus és gyásztanácsadó, 2017 ősze óta dolgozik a Mosoly Alapítvánnyal szupervízorként, így a terapeuták „szakmai karbantartásának” egyik elősegítője. Renátával arról beszélgettünk, miért is elengedhetetlen, hogy a segítő szakemberek rendszeres szupervíziós segítséget kapjanak, és mit is jelent a különleges Mosolyos hangulat.
Szilágyi Ágnes
2018

Miért hasznos a képzőművészet terápia a gyerekek segítésében?

A Mosoly terápiák során gyerekekkel dolgozunk, ezért olyan módszereket kell használnunk, ami az ő életkorukhoz, érzelmi, testi és intellektuális fejlettségükhöz, életkoruk által meghatározott megküzdési képességeikhez a legjobban illik, és ami nem utolsósorban, örömöt okoz nekik.
2018

„Mint amikor a kancsóból öntik a vizet” – beszélgetés Noszkó Nikivel a mese- és művészetterápiáról

Noszkó Niki pszichológusként három helyen is dolgozik a Mosoly Alapítvánnyal: a Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt Transzplantációs osztályán tart egyéni mese- és művészetterápiás foglalkozásokat, és emellett két hosszútávú csoportot is visz munkatársaival együtt. Az egyik kiscsoportban onkológiai betegségből gyógyuló gyerekek vannak, míg a másikban pszichoszomatikus zavarokkal küzdenek a résztvevők. Nikivel a terápiás munka kihívásairól és a benne rejlő pozitívumokról beszélgettünk, és arról, hogy az öngyógyítás folyamatában milyen szerepe van a gyerekeknél a képzeletnek.
2018

„Egy gyerekben ott a késztetés, hogy gyógyuljon”

Majoros Andrea, gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus, már 10 éve tart terápiás foglalkozásokat a Mosoly Alapítványnál. Emellett a Budai Gyermekkórház Neurológia osztályán is dolgozik, jórészt innen toborozza a résztvevőket a Mosoly hosszútávú terápiás csoportjaiba, ahol gyermekpszichodrámával és komplex művészetterápiás eszközökkel dolgoznak Noszkó Niki pszichológussal közösen. A résztvevő krónikus és pszichoszomatikus problémákkal küzdő gyerekek hetente, összesen 20-25 alkalommal vesznek részt a foglalkozásokon. Andreával szakmai útjáról, munkájáról, és arról beszélgettünk, hogyan segítheti a gyermekpszichodráma a gyógyulási folyamatot.