Sokszor szembesülünk azzal az egyszerű kérdéssel, hogy „Mi a Mosoly?”. Nehezen találunk rá egy tökéletes szót vagy kifejezést. A Mosoly-esszencia 25 napon át egy-egy jellemzőjét fedi fel az Alapítványnak. A fotókon alapítók, a kezdetek segítői, terapeuták, érintett szülő, korábbi Mosoly-programok résztvevői, üzletemberek, művészek és sokan mások tolmácsolják a Mosoly esszenciális üzeneteit.

A képek mindennapjaink színterein, a maguk egyszerűségében mutatják be a Mosolyt felépítő sokszínű közösséget. A Mosoly különlegességét ugyanis nem a külsőségekben, nem a látványos gesztusokban kell keresni, hanem a Mosolyt megteremtő és körülvevő emberekben és a hozzájuk kapcsolódó egyszerű, de őszinte és emberi üzenetekben.

Tarts velünk és találd meg a hozzád legközelebb álló szavakat, készítsd el a saját Mosoly-esszenciádat!

Ha szeretnéd megtudni, hogyan kapcsolódik a fotón megjelenő személy és üzenet a Mosoly Alapítványhoz, kattints a képre!

Az alapítók, köztük Küllői Péter, már a kezdetekor fontosnak tartották, hogy "jól segítsünk", vagyis oda irányítsuk erőforrásainkat, ahol valamilyen hiányt tudunk pótolni. Mára munkánk fókuszában a gyerekek fizikai gyógyítását segítő pszichés támogatás áll, hozzájárulva gyógyulásukhoz.

A Mosoly Alapítvány két meghatározó alakja, Adorján Katalin és Varga Andrea Helena azon dolgoznak, hogy változó gazdasági környezetben is stabilan működhessen az Alapítvány, így biztosítva a terápiás munka folytonosságát.

Az Alapítvány terápiás munkáját szakmai testület – Kovács Ágnes Anna, Rábainé Domszky Zsófi, Dr. Szentes Annamária, Dr. Korbai Hajnal  – támogatja, hogy a Mosoly terápiás munkája része legyen annak a szakmai közösségnek, amely nem csak validálja a munkánkat, hanem biztosítja az utánpótlást is.

A gyerekek mellett a szülőknek is szükségük van az odafigyelésre, hiszen a gyermek akkor tud pszichésen erős maradni, ha támaszkodhat a család megtartó erejére. Így a szülők támogatása része a Mosoly munkájának, hogy szülőként, úgy mint Orcsik Erika is, a legnehezebb helyzetben is helyt tudjanak állni.

Hosszú fejlődési folyamat volt, hogy a Mosoly a terápiás szakmai munka felé fordítsa a figyelmét, majd bővítse módszertanát. Az Alapítvány indulásánál többek közt Németh Kinga és Winkler Gyula segített megteremteni azt a stabil alapot, aminek köszönhetően a Mosoly 25 éves fejlődése elindulhatott.

A pénzbeli adományok nélkülözhetetlenek az alapítvány stabil működéséhez. Továbbá fontos szerepük van azoknak az elkötelezett partnereinknek is – úgy, mint Horváth Richárd -, akik adományszervező csapatunkat segítik a szervezet hosszú távú stabilitásának megteremtésében.

A Mosoly-terapeuták - mint ahogy Erős Nikolett, Kiss Debóra és Stánicz Nikolett is - olykor lehetetlennek tűnő körülmények között nyújtanak pszichés támogatást a gyerekeknek a betegséggel való küzdelem során. A kórházi osztályokon a pszichés és a fizikai kötöttségeket is figyelembe kell venniük.

A Mosoly Váltón résztvevő gyerekeket évről évre fizikailag is fel kellett készíteni, hogy a számukra először „elérhetetlennek tűnő cél” megvalósulhasson. Csekő Dia több éven keresztül edzett a gyerekekkel, hogy belső erőforrásaikat használva, bízva önmagukban, örömmel teljesítsék a vállalt szakaszukat.

A terápiás foglalkozás a kapcsolat megteremtésével kezdődik. A Mosoly közösségéhez mindenki egyénileg, a saját lehetőségei szerint csatlakozik. Till Attila nem csak a Mosolyhoz kapcsolódott, hanem a Mosoly aukción magával ragadó műsorvezetésével segítette a támogatók kapcsolódását az Alapítványhoz.

A Mosoly-terapeuták, ahogy dr. Kanizsai Melinda, Boda Gyöngyi, Standovár Ágnes és Puskás Ildikó is magasan képzett szakemberek és több terápiás módszerben is tapasztaltak. E sokszínű módszertan segíti a gyerekeket, hogy a számukra legmegfelelőbb eszközzel fejezhessék ki magukat a terápiákon.

A terapeutának minden terápiás alkalommal fel kell fedeznie a gyermek egyediségét, mert csak így tud hatékonyan segíteni. Terápiáink megvalósításához elengedhetetlen segítség a pénzbeli adomány, de a támogatásnak sokféle egyedi módja van. Tomán Szabina például a Mosoly Váltóban segítette a gyerekeket.

A Mosoly missziójának része, hogy közösséget teremtsen gyerekek, szakemberek és támogatók közt egyaránt. A Varga Zoltán, Nagy Péter majd Zelcsényi Miklós által működtetett NN Ultrabalaton futóverseny minden évben alkalmat teremtett, hogy a Mosoly közössége találkozhasson.

A Mosoly Alapítvány civil szervezetként fontosnak tartja, hogy hazánkban is viselkedési mintává váljon az adományozás. Ezt a törekvésünket olyan példaértékű művészek is segítik, mint Szinetár Dóra és Lengyel Tamás színművészek.

Az Alapítvány munkájának minden területén elengedhetetlen a magas szakmai minőség. Tükrözi ezt a Mosoly Art-Craft-Design Jótékonysági Aukciója is, amely Spengler Katalin vezetésével, Kovácsné Racskó Szilvia, Einspach Gábor és dr. Tóth Csaba szakmai közreműködésével valósul meg immár hetedik éve.

A Mosoly egyik legfontosabb erőforrása abban a sokszínű, összetartó, tettre kész közösségben van, amely szakmai elhivatottsággal dolgozik missziónk megvalósulásáért. Ennek meghatározó alappillérei a Mosoly-terapeuták, többek közt Miholecz Judit és Peltekianné Cseke Otília.

Sokan szakmai tudásukkal, új szempontok beemelésével támogatják az Alapítványt, a folyamatos megújulást. Gálik Péter, kreatív szakember, díjjal is jutalmazott, tartalmát és céljait tekintve pontos kommunikációval segítette a Mosoly szélesebb körben való megismerését.

A Mosoly indulásakor dr. Béres Zoltán ügyvéd teremtette meg a biztonságos jogi környezetet. Terápiás és fundraising munkánk, szervezeti kommunikációnk legfontosabb szempontja a gyermekek védelme, ezért a Mosoly-őrző a gyermekek védelmére vonatkozó jogi és szakmai szabályokat rendezi egységes irányelvbe.

Orvosok, nővérek, családtagok és Mosoly-terapeuták összefogása ad biztonságos hátteret a beteg gyermeknek. Adományszervező csapatunk – Buzási Katalin, Dornbach Bori, Ruman Csilla – pedig támogatóink összefogásáért dolgozik, így biztosítva, hogy minél tovább segíthessük a gyerekeket és családjukat.

A Mosoly Váltóval 12 éven át vittünk gyerekeket a Balatonhoz, ahol az Ultrabalaton futóversenyen indulva a gyerekek megmutathatták, próbára tehették fizikai erejüket is. Számos ismert ember – köztük Simon Kornél színész – támogatta őket a sikerhez szükséges életerő megtalálásában.

Míg a Mosoly Alapítvány a gyerekek gyógyulásához nyújt hosszú távú támogatást elősegítve visszailleszkedésüket saját korosztályi közegükbe, addig támogatóink, köztük Dr. Kolozsi Rita, ügyvéd az Alapítvány mellett köteleződik el, hogy szakmai tudásával hosszú távon segítse a Mosoly működését.

Terápiáink műhelymunka jellege adja meg a lehetőséget, hogy a terapeuták – köztük Majoros Andrea, Kecskeméti Éva és Csák Éva is – olyan formában és annyi ideig foglalkozhassanak egy gyerekkel, ameddig neki szüksége van rá. Műhelymunka keretében zajlik továbbá a szakmai tapasztalatcsere is.

A gyerekekkel való közös munkában kiemelten fontos a bizalom. Ez a bizalom esetenként egy életen át elkísér bennünket, kötelékké alakul, és néhány korábbi résztvevővel, úgy mint Strincz Szilvivel és dr. Bodnár Zsolttal, évekkel később is tartjuk a kapcsolatot.

Számunkra az átláthatóság nem csak a pénzügyi beszámolást jelenti. A munkánk eredményessége és a támogatások felhasználása leghitelesebben a személyes betekintéskor válik láthatóvá. Temple Réka a legkülönfélébb programokban segített a Mosolynak, így sokszor volt rálátása a támogatások hasznosulására.

A Mosoly történetében számos olyan gyerek van, aki azóta felnőtt és saját önálló életét éli. Bár nem ez az alapvető célunk, mégis örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, ha a Mosoly munkája nagy mértékben hozzájárul a korábbi résztvevők – többek között Rozovics Évi, Tóth Ferenc - életének sikereihez.

A Mosoly terápiák az életteli gyermekkort a belső energiák megerősítésével próbálják visszahozni a mindennapokba. A Mosolyra alapvetően jellemző ez az életteliség, az élet pozitív szemlélete, amely az egész csapatot – többek között Brinner Andrea, Kőhegyi Ilona, Miklós Zita és Tóth Anita – meghatározza.

Köszönjük a képek elkészítésében nyújtott segítséget

Démétér Ház | Q Contemporary Művészeti Múzeum | Flowerpower kávézó-virágüzlet-borbár | Haris Park

 

Fotó: Boncsér Orsolya

Smink: Almási Alexandra

Az alábbi werkfilm a Mosoly-esszencia képeinek elkészítésébe enged bepillantást.

 

Adományozok