Hány éves gyerekekkel foglalkozunk?

A kórházakban a gyerekosztályokon bent fekvő gyerekekkel foglalkozunk kb. 1-18 éves korig. Hosszú távú csoportjainkat és mesetáborainkat óvodás és iskoláskorú gyerekeknek szervezzük.

Hány gyereknek segítünk? Mosoly számok…

Évente kb. 450 terápiás foglalkozást tartunk 600-800 résztvevővel, ebbe a gyerekeket és a foglalkozásokon aktívan résztvevő családtagjaikat is beleértjük mind a kórházi, mind a hosszú távú terápiás csoportokat tekintve. Ez a szám évről évre változik, pl. ha a kórházakban súlyosabb állapotú gyerekkel dolgozunk egyéni terápiában, akkor csökken a résztvevők száma, ha több csoportos foglalkozást tudunk tartani, akkor ismét megugrik a terápiás létszám. Nem a gyerekek számát tartjuk elsősorban szem előtt, hanem azt, hogy hatékonyan tudjunk segíteni azoknak a gyereknek, akiknek a gyógyuláshoz a leginkább szükségük van a pszichés támogatásra, így inkább minőségileg „megyünk mélyre” és nem a résztvevők számának növelése a célunk.

Hogy találjuk meg a gyerekeket?

A kórházakban az ottani szakemberekre és a kórházi ápoló személyzetre támaszkodunk, akik hétről-hétre segítenek a leginkább rászoruló, és a foglalkozásra alkalmas állapotban lévő gyerekek összeválogatásában.

Hosszú távú csoportos foglalkozásainkra általában a velük foglalkozó szakembereken keresztül – orvosok, pszichológusok, pedagógusok –szervezünk gyerekeket. Ők ajánlják nekünk azokat a gyerekeket, akiknek valamilyen csoportterápiás módszer javasolt. Előfordul az is, hogy a szülők keresnek meg bennünket azzal, hogy gyermeküknek valamilyen művészetterápiás segítségre lenne szüksége.

Hogyan mérjük a terápiák hatását?

A terápiák hatását nem a tudományos kutatásokból ismert hagyományos módszerekkel mérjük. Mivel a terápiáinkon résztvevő gyerekek nagyon nehéz élethelyzetben vannak, napi szinten sok beavatkozásnak vannak kitéve, mi kizárólag a megfigyeléseinkre és dokumentációinkra hagyatkozunk.

Minden terápiás foglalkozásról jegyzőkönyv készül, melyet szigorú adatvédelem mellett dolgozunk fel. Emellett a terapeuták írásos értékelést is készítenek és szóban is értékeljük az egyes programok céljait, eredményeit, az alkalmazott módszereket a Mosolyos és a kórházi szakemberekkel. Ezek a szakmai dokumentumok biztosítják, hogy terápiáinkat folyamatosan tudjuk fejleszteni a legjobb hatás eléréséhez. Mivel sok gyermekkel hosszú távon is dolgozunk, nyomon tudjuk követni a pszichés támogatás hatását.

Hogyan választjuk ki a Mosoly programban dolgozó terapeutákat?

Önéletrajzot kell küldeni a központi email-címünkre. Ezt követően személyes beszélgetésre hívjuk be a jelentkezőket. Terapeutát akkor tudunk felvenni, ha van anyagi forrásunk új program indítására, hosszú távú csoport esetén összegyűlt minimum 8 gyerek az adott célcsoportból, és a terapeuta képzettségét, tapasztalatát és számlaképességét tekintve megfelel minden elvárásnak. Ha a jelentkezőnek van éppen futó csoportja az alapítványon kívül, akkor lehetőség szerint megnézünk egy alkalmat. Ha nincs, a Mosolyon belül figyeljük meg a munkamódszerét a csoportindításkor. Kórházi programjaink esetében az új terapeuták kiválasztásánál mindig bevonjuk a kórházban dolgozó pszichológust és a Mosoly terapeutákat.

Hogyan lehetne a mi intézményünkben is Mosoly foglalkozás?

Általában a kórházból érkeznek megkeresések felénk. Ha az anyagi feltételek a Mosoly részéről adottak és a kórházi osztály nyitott a Mosoly módszerekre, tudja biztosítani a terápiához szükséges feltételeket (a kijelölt terápiás idő és tér biztosítása, a terapeuták számára fontos információk biztosítása), akkor elindítjuk a terápiás programot. A terápiák minden esetben alkalmazkodnak a kórházi osztály rendjéhez, a terápiákon résztvevő gyerekeket és szülőket a helyi szakemberek (pszichológus, orvos vagy nővér) segítségével választjuk ki, így a rendszeres kapcsolattartás elengedhetetlen az osztály dolgozói és a Mosoly terapeuták között. A Mosoly terapeutáknak el kell sajátítaniuk az osztályon betartandó szabályokat, a kórházi körülményekhez kell igazítaniuk az alkalmazott módszereket. Elsősorban olyan osztályokon indítunk programot, ahol a gyerekek hosszan tartó betegsége megkívánja a folyamatos pszichés támogatást.

Mi a különbség köztünk és a többi, kórházakban található alapítvány között?

A Mosoly terápiák a kórházi osztályokon folyó pszichés támogatást segítik/egészítik ki, melyre a magyar egészségügyben nincs elég kapacitás. Folyamatos szakmai monitoring, szupervízió és képzések mellett végezzük tevékenységünket.

A kreatív alkotást, hangszeres játékot, bábozást a gyerek önkifejezési eszközének tekintjük, amellyel a problémájáról üzen. Ezt terapeutáink értelmezik és reagálnak rá a gyerek számára érthető és elfogadható módon: alkotásban, zenében, mesében. A célunk tehát túlmutat az örömszerzésen, foglalkozásaink a mentálhigiénés ellátás, a lelki gyógyítás szerves részét képezik.

Nem egyetlen kórházhoz vagy kórházi osztályhoz kötődik tevékenységünk, hanem egyszerre több kórházban évek óta folyamatosan jelen vagyunk állandó szakembergárdával.

Csak szakképzett, fizetett szakemberekkel dolgozunk (a terapeuták díjazását, szupervízióját, képzését az alapítvány biztosítja), hogy folyamatosan biztosítani tudjuk a magas színvonalú terápiás szolgáltatást és a folyamatos programfejlesztést.