Mosolyblog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

Dec

Tudatos szülőnek lenni…

Korábban már írtunk arról a Mosoly blogon, hogy hogyan hatott a pandémia a családtagok mentális állapotára, és milyen hatékony stresszkezelési és megküzdési technikákat használhatnak a szülők és a gyerekek a járványidőszakban, különös tekintettel a testtudati módszerekre. A mindfulness – vagy magyar fordításaiban tudatos jelenlét, éber figyelem – stresszcsökkentő hatásáról is több alkalommal szó esett már a szakmai blogon. Ebben az írásban egy ígéretes alkalmazott területébe, a „mindful parenting”, azaz a „tudatos szülői nevelés” témakörébe fogunk bepillantani.
Nov
2021

A gyerek biztonságát a család biztonsága jelenti

Nagy Erzsébet a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Központi Szociális Szolgálatának vezetője. A gyermekjogok világnapja alkalmából készülő interjúnkban többek között arról beszélgettünk Erzsébettel, hogy a kórházban fekvő gyermekek védelmében mi mindent tehetünk szakemberként vagy hozzátartozóként. Ez a Mosoly Alapítvány számára egyrészt azért egy kiemelten kezelt terület, mert amellett, hogy terápiás programjaink döntő részében kórházban fekvő gyermekekkel dolgozunk, az Alapítvány is kidolgoz egy saját „mosolyos” gyermekvédelmi dokumentumot. Egy további célunk ezzel a cikkel, hogy bemutassuk azt a szupportív munkakört, amely a kórházi munka szerves része, mégis rejtve marad az emberek előtt.
Oct
2021

Szükség van egy kis belső időre… – Interjú Dr. Merényi Mártával a Testünk @ hálón innen és túl konferencia kapcsán 2. rész

Folytatjuk a beszélgetést Dr. Merényi Márta pszichoterapeutával, akinek szakmai műhelyében évtizedekkel ezelőtt megszületett a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia módszere. Az interjú első részének gondolatait olyan izgalmas kérdésekkel szőjük tovább, mint például, hogy milyen különbségek vannak a táncterápia egyéni és csoportos formái között, vagy miben térnek el a gyermekekkel végzett mozgásos foglalkozások a felnőttekétől.
Oct
2021

Dr. Merényi Márta az 1980-as évek kezdete óta végzi táncterápiás munkáját, szakmai műhelyében született meg a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia módszere. 1992-ben alapította meg kollégáival a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesületet (MMTE) azzal a céllal, hogy a táncterápiát és a különböző testtudati rendszereket, mozgás improvizációs módszereket alkalmazó szakembereket összefogja. Sok évig volt az egyesület elnöke, most elnökhelyettesként segíti a szervezet munkáját. Az interjú aktualitását az adja, hogy szeptember 24-25-én volt az MMTE háromévente megrendezésre kerülő szakmai konferenciája, Testünk @ hálón innen és túl címmel. Ennek az eseménynek a kapcsán ültünk le beszélgetni Mártával a személyes élményeiről és a táncterápiáról.
Sep

Testünk @ hálón innen és túl – Konferencia ajánló interjú dr. Korbai Hajnallal

Dr. Korbai Hajnal, a Mosoly Alapítvány szakmai tanácsadója és a Mosolyblog egyik állandó szerzője, 2021 márciusa óta a Magyar Mozgás és Táncterápiás Közhasznú Egyesület (MMTE) elnöke is egyben. Ebben a minőségében arról az aktualitásról beszélgettünk vele, hogy szeptember 24-25-én egy konferenciát szervez az MMTE: Testünk @ hálón innen és túl címmel. A konferencián részt vesz az alapítvány több szakembere is, hogy megossza tapasztalatait a szélesebb szakmai közönséggel az elmúlt időszak online terápiás kihívásairól.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Adatkezelési tájékoztatóPrivacy Policy