Mosolyblog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

Jul
2021

Érezni a homokot a talpunk alatt – virtuális valóság a gyógyításban 2.

Az interjú első részében megismerkedhettünk egy izgalmas új módszerrel, az OncoVR-ral, azaz egy virtuális valóságot létrehozó szemüveggel, mely többek között az onkológiai beteg gyerekek mentális jóllétét is tudja támogatni. Folytatjuk a beszélgetést Dr. Erdős Sándor orvossal, az OncoVR kutatási projekt megálmodójával, valamint Dr. Kanizsai Melindával, a Mosoly Alapítvány zeneterapeutájával azokról a tapasztalatokról és lehetőségekről, melyeket ez az eszköz rejt még magában.
Jul
2021

Érezni a homokot a talpunk alatt – virtuális valóság a gyógyításban I. rész

Dr. Erdős Sándor orvossal, a Technológiával az Egészségért Alapítvány vezetőjével, az OncoVR kutatási projekt megálmodójával, valamint Dr. Kanizsai Melinda orvossal, a Mosoly Alapítvány zeneterapeutájával beszélgettünk erről az izgalmas, új lehetőségről, mely többek között a gyermek onkológiában is jól alkalmazható lehet a különböző terápiás módszerekbe beépítve.
Jun
2021

Új terápiás lehetőségek az onkológiai beteg gyerekek mentális egészségének támogatására

A különböző pszichológiai és pszichoterápiás módszerek sokféleképpen támogathatják a daganatos betegek mentális egészségének és életminőségének javulását. Számos, felnőtt páciensekkel végzett nemzetközi és hazai vizsgálat eredményei arra mutatnak, hogy alkalmazásukkal csökkenthető az észlelt stressz, javulhatnak a betegség következtében kialakult szorongásos vagy depressziós állapotok, kezelhető a betegek pszichoszociális sérülékenysége (Rohánszky és mtsai 2014, 2017), és egyes feltevések szerint az immunmoduláció révén még a túlélés esélye is emelkedhet (Vizin, Farkas 2020).
May
2021

„Attól, hogy kimondunk mondatokat, nem szakad le a plafon”

Az elmúlt időszakban sokat foglalkozunk itt a blogon azzal, hogyan hat a családokra a pandémia, mi mindennel kell megküzdeniük a gyerekeknek, a felnőtteknek a járványhelyzetben és azt követően. Az előző interjúban Korbai Hajnal szakmai tanácsadónk beszélgetett Majoros Andrea Mosoly terapeutánkkal, mindezt a családterápia módszerén keresztül megközelítve. A mostani interjúban sokkal inkább „szülői” szempontból nyúltunk a témához, így ezúttal Kőhegyi Ilona munkatársunk, 2 kislány anyukája kérdezte Majoros Andreát a generációkon keresztül átöröklött családi mintákról, a szülői jelenlétről, a kimondott és kijátszott negatív érzelmekről és a terapeuta szenvedéseiről, megküzdéseiről, elengedéseiről.
May
2021

„Gyere anya, ülj le, és zongorázom neked”

Az elmúlt hónapban itt a blogon azzal foglalkoztunk, hogyan hat a családokra a pandémia, mi mindennel kell megküzdeniük a gyerekeknek, felnőtteknek ebben a járványhelyzetben. Most arra fókuszálunk, hogyan tud ebben segíteni a családterápia módszere. Korbai Hajnal kérdezte a témáról Majoros Andreát, a Mosoly Alapítvány terapeutáját, aki hosszú évek óta gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológusként dolgozik a Budai Gyermekkórház Neurológia osztályán.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Adatkezelési tájékoztatóPrivacy Policy