Blog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

Testtudat a terápiában

Ma még jelentős a verbális pszichoterápiás módszerek túlsúlya a szakemberek képzésében és így a módszerek elterjedésében is. Azonban a legfrissebb tudományos kutatások iránya azt mutatja, hogy a testtudati gyakorlatok vagy akár csak a szemlélet alkalmazása sok hasznos következménnyel járhatna egymástól nagyon különböző verbális és nonverbális megközelítésekben is. Hiszen a terapeuta sosem csak a fejével, hanem egész testi valójával vesz részt a terápiás kapcsolatban. A terápiás változások hátterében álló hatások vizsgálatában a terápiás kapcsolat minősége és a terapeuta kapcsolati kompetenciái mind inkább előtérbe kerülnek, és ezen a területen is fontos mondanivalója lehet a testtudati szemléletnek (Korbai, 2020).

Tudatosan testben és terápiában

Dr. Korbai Hajnal több mint 10 éve csatlakozott a Mosoly csapatához, ahol szakmai koordinátorként, majd vezető pszichológusként dolgozott, tavaly ősszel pedig külsős tanácsadóként tért vissza szülési szabadság után. A nevéhez fűződik a meseterápia beemelése a Mosoly kórházi terápiás gyakorlatába a témában megjelent két módszertani kiadvánnyal (link) együtt. Egy másik számára fontos terület – amelyből a közelmúltban doktori címet szerzett – a testtudattal kapcsolatos elméletek és módszerek megismerése, gyakorlása és átadása. Ez utóbbiról beszélgettünk vele.
2019

„A gyerekekhez igazítjuk a módszert”

A Mindset Pszicho-kávéház következő jótékonysági eseményének középpontjában a Mosoly Alapítvány áll. A több mint 20 éves múlttal rendelkező Mosoly Alapítvány hiánypótló mese- és művészetterápiás szolgáltatással segíti azokat a gyerekeket és családjaikat, akiknek súlyos betegség vagy trauma következtében felborult a testi-lelki egyensúlyuk. Milyen formában segítik a gyerekeket? Milyen szakemberek dolgoznak náluk? Mit jelent a „mosolyos attitűd”? A Mindset Pszicho újságírója az alapítvány szakmai igazgatójával, Varga Andrea Helenával és a Mosoly szakmai koordinátorával, Szilágyi Ágnessel beszélgetett.
Mar

Új csoportot indítottunk

Előző héten indult legújabb hosszú távú csoportunk, aminek helyszíne a Budai Gyermekkórház. A nyolc résztvevő gyermek különböző pszichoszomatikus tünetekkel küzd. A terápiás foglalkozások során szakembereink a gyermekpszichodráma elismert módszerét művészetterápiás elemekkel ötvözve alkalmazzák.
Tóth Mónika
Jan
2019

„Akkor te most gonosz leszel?”– beszélgetés hosszútávú csoportunkról Majoros Andreával

Október óta dolgoznak együtt szakembereink hosszútávú pszichoszomatikus csoportunkban krónikus beteg vagy betegségben érintett gyerekekkel. Az eddigi folyamatról, a közös munka örömeiről mesélt Majoros Andrea klinikai szakpszichológus, gyermekdráma vezető. A csoport pozitív hatásai mellett szó esett túl jó gyerekekről, Erich Neumann megközelítéséről és a gyermekekben lakozó belső erők megélésről is. A hosszútávú csoport a MOL Alapítvány támogatásával valósul meg.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12