Mosolyblog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

Apr
2021

Megküzdés és testtudat – Mentális egészség a pandémiában: gyerekek, szülők, családok 2. rész

Előző cikkünk arról szólt, hogyan hat a pandémia a családtagok mentális állapotára, milyen nehézségeket okoz például az a jellegzetessége, hogy a társas kapcsolatok támogató erejére kevésbé lehet számítani ebben a bizonytalan helyzetben. Jelen írásunkban arra koncentrálunk, hogyan aktiválható a gyerekek és a szülők saját belső ereje, milyen hatékony megküzdési technikákat használhatunk a járványidőszakban, különös tekintettel a testtudati módszerekre.
Mar
2021

Mentális egészség a pandémiában: gyerekek, szülők, családok

A járvány harmadik hulláma úgy érte a családokat idehaza, hogy még az előző két hullám mentális és fizikai következményeit sem sikerült kiheverniük. Mindennaposak az olyan nehéz döntési helyzetek, amelyekre nincsenek megnyugtató válaszok, és az ebből fakadó szorongás és más negatív érzelmek lemerítik a családtagok energiatartalékait.
Feb

Úton a Mosoly gyermekvédelem felé 2. rész

Az interjú első részében a Hintalovon Alapítvány képviselőivel beszélgettünk a gyermekek helyzetéről, a Nemecsek programról és arról, hogy a gyermekvédelmi irányelvek kidolgozása hogyan tudja segíteni a Mosoly munkáját. Ebben a részben azt járjuk körbe, hogy egy hozzánk hasonló szervezetnek mit kell ahhoz tennie, hogy jól kidolgozott, a gyakorlatba könnyen átültethető gyermekvédelmi dokumentumot tudjon kidolgozni. A Mosolyt ezen az úton, a Hintalovon szakértői az Appy Nonprofit Zrt. tudásmegosztást ösztönző programja keretében kísérik végig.
Feb

Úton a Mosoly gyermekvédelem felé

Izgalmas és kihívásokkal teli évet tudhat a Mosoly maga mögött. A Covid-19 meghatározó változásokat hozott az Alapítvány szakmai munkájában, de emellett arra is szakítottunk időt, hogy a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal elindítsunk egy közös munkát, gondolkodást.
Jan
2021

Korbai Hajnal: Az online tér és a terápiás kapcsolat 2.

A távterápiák, a telepszichológia használatát, azon belül az interneten egyszerre hangot és képet közvetítő alkalmazásokat elsősorban a verbális hangsúlyú, egyéni terápiákban javasolják a szakemberek, és leginkább akkor, ha nincs lehetőség a személyes találkozásra (Bokor 2015). A csoportos terápiás formák vagy azok a módszerek, melyekben a nonverbális kommunikáció jelentősebb szerepet tölt be a terápiás folyamatban, már nehezebben alkalmazhatóak az online térben. Ha mégis erre vállalkoznánk, mi mindenre kell odafigyelnünk, hogy minél hatékonyabban tudjunk segíteni? Ebből a szerteágazó témából fogunk most pár szempontot körbejárni először a művészetterápiák, ezen belül kiemelten a mozgás- és táncterápia, majd a csoportos szupervízió példáin keresztül, folytatva az előző blog bejegyzésünk gondolatmenetét.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Adatkezelési tájékoztatóPrivacy Policy