Mosolyblog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

Jun
2024

A természet gyógyító rendje — Interjú Antalfai Mártával a Katarzisz Komplex Művészetterápiás módszerről

Több Mosoly terapeuta is érdeklődik a Katarzisz Komplex Művészetterápia módszere iránt, amelynek egyik fontos pillére éppen a természethez, az évkörhöz való kapcsolódás. Így májusban dr. Antalfai Márta kiképző pszichoterapeutával, a Magyar C. G. Jung Analitikus Pszichológiai Egyesület és a Lelki Egészségvédő Alapítvány elnökével, a módszer kidolgozójával beszélgettünk.
May
2024

Én is szarvassá váltam – személyes beszámoló a szarvaskúti szakmai napokról

Másfél évvel ezelőtt indultunk el a természethez kapcsolódás útján: Korbai Hajni kolléganőmmel elmerültünk az ökopszichológiai alapművekben, szakcikkekben, majd elkezdtük megismertetni a Mosoly Alapítvány terapeutáit és munkatársait is az ökotudatos szemlélettel. Lépésről lépésre haladva fedeztük fel azokat az ökopszichológiai módszereket, melyek illeszkednek a komplex művészetterápia és pszichodráma eszköztárába, melyekkel aztán megkínálhatjuk a Mosoly terapeutákat. Ennek jegyében tartottunk május 11-12-én egy szakmai elvonulást csodálatos zöld környezetben, a Bakonyban található Szarvaskúton. Az alábbiakban az ott szerzett élményekről írok.
Apr

Az Élet Fája – a fák élete a kelta évkörben és a környezeti művészetterápiában

Ahogy arról előző cikkünkben írtunk, az amerikai őslakosok kapcsolata a természettel a kölcsönös ajándékozáson és hálán alapul, egy olyan világszemléleten, melyben a természetnek nem urai, hanem gyermekei az emberek. Ian Siddons Heginworth és tanítványai hasonló természetközpontú megközelítésben írnak a környezeti művészetterápiáról. Integratív művészeti módszerüket már említettük egy korábbi Mosolyblog bejegyzésben az életfa szimbólumához kapcsolódóan. Most Heginworth két könyvén keresztül mélyebben is bemutatjuk ezt az izgalmas szemléletmódot, melyben a kelta évkör és a fák kiemelt szerepet töltenek be.
Mar

Földanya áramló haja

Előző cikkünkben az öko-művészetterápia kapcsán szót ejtettünk a természetben található anyagok művészeti célú felhasználásáról. Mostani írásunkban mélyebben foglalkozunk az anyagok etikus begyűjtésének módjával, valamint azzal a szemléletmóddal, melyben az élővilágot társunknak, tanítónknak tekintjük és a kölcsönösség elve szerint viszonozzuk ajándékait. Ehhez segítségül hívtuk egy indiántörzs ma élő leszármazottját, aki gyönyörű, lírai hangvételű könyvében a városi ember számára érthető formában adja át az ősi tudást.
Feb

Öko-művészetterápia a gyakorlatban

Idei első cikkünkben bemutattuk, hogy a Mosoly-terapeuták hogyan hívják segítségül ösztönösen a természetet vagy annak egy-egy elemét a terápiás munkájukban. A gyakorlati példákon tartva a fókuszt jelen cikkünkben sok színes példát mutatunk be arról, hogyan használhatjuk a természetet a terápiás munkában. Ehhez dr. Amanda Alders Pike amerikai művészetterapeuta, a Florida Művészetterápiás Társaság korábbi elnökének, Az öko-művészetterápia a gyakorlatban (Eco-Art Therapy in Practice) című könyvét hívjuk segítségül.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21