Blog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

Jul

Meseterápia és testtudat I. rész

2009-ben azért választottuk a meseterápiát a Mosoly kórházi foglalkozások hatékonyságának előmozdítására, mert a mese mindig kéznél van, és addig lehet elmenni a feldolgozásában képzőművészet-, vagy zeneterápiával, esetenként pszichodrámával, amíg a gyerekek állapota megengedi.
Jun

A testtudati technikák mögött álló elméletek

A testtudati technikák mögött álló legújabb tudományos elméletekben az a közös, hogy a test és az elme (vagy lélek) szétválasztása helyett e kettő integrációjára törekednek. Ami összeköti a sokféle tudományterületen a test-elme működés régi problémájáról gondolkodó kutatókat, az egy új elméleti paradigma, az embodiment (testesült elme) teória.

Mi is az a mindfulness?

A mindfulness kifejezés a hagyományos meditációs technikákból érkezett a kognitív terápiák világába. A meditációnak sokféle formája és meghatározása létezik. A nyugati kultúrákban gyökerező definíciók szerint a meditáció inkább egy szelf-regulációs stratégia, amely különös hangsúlyt fektet a figyelem tréningezésére (Walsh, Shapiro, 2006). A keleti meditációs hagyományokban is többféle meditációs forma létezik, de ezekben a meditáció egy tágabb spirituális vagy vallási rendszer része, s inkább a tudat fejlődését hangsúlyozzák.

Testtudat a terápiában

Ma még jelentős a verbális pszichoterápiás módszerek túlsúlya a szakemberek képzésében és így a módszerek elterjedésében is. Azonban a legfrissebb tudományos kutatások iránya azt mutatja, hogy a testtudati gyakorlatok vagy akár csak a szemlélet alkalmazása sok hasznos következménnyel járhatna egymástól nagyon különböző verbális és nonverbális megközelítésekben is. Hiszen a terapeuta sosem csak a fejével, hanem egész testi valójával vesz részt a terápiás kapcsolatban. A terápiás változások hátterében álló hatások vizsgálatában a terápiás kapcsolat minősége és a terapeuta kapcsolati kompetenciái mind inkább előtérbe kerülnek, és ezen a területen is fontos mondanivalója lehet a testtudati szemléletnek (Korbai, 2020).
Mosoly Alapítvány

Tudatosan testben és terápiában

Dr. Korbai Hajnal több mint 10 éve csatlakozott a Mosoly csapatához, ahol szakmai koordinátorként, majd vezető pszichológusként dolgozott, tavaly ősszel pedig külsős tanácsadóként tért vissza szülési szabadság után. A nevéhez fűződik a meseterápia beemelése a Mosoly kórházi terápiás gyakorlatába a témában megjelent két módszertani kiadvánnyal (link) együtt. Egy másik számára fontos terület – amelyből a közelmúltban doktori címet szerzett – a testtudattal kapcsolatos elméletek és módszerek megismerése, gyakorlása és átadása. Ez utóbbiról beszélgettünk vele.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13