GYERMEKPSZICHODRÁMA

A gyermek elsődleges kifejezési módja, természetes nyelve a cselekvés, a játék, a mese és a kreatív alkotás, melyek a feszültséget keltő lelki tartalmakat könnyebben megközelíthetővé és feldolgozhatóvá teszik számára. A Mosoly terápiák során a gyermek a betegség passzív elszenvedőjéből aktív, cselekvő szereplővé lép elő, kreatív energiái felszabadulnak, én-ereje nő, szorongása oldódik. Terápiás szakembereink a foglalkozásokon játékkal, művészetekkel, mesével, drámával dolgoznak komplex, integrált módon. Az egyes módszereket az adott célcsoport igényeinek figyelembevételével alkalmazzák, ötvözik egymással.

Angolszász területeken a művészetterápiák közé sorolják a Moreno által kifejlesztett pszichodrámát is. Hazánkban a pszichodráma nagyobb múltra tekint vissza, mint más művészetterápiás ágak, így sokan külön kezelik ezt a gyógyító módszert. Kende Hannánál képződött szakembereink a játékdrámában a gyermeki élmény-, mese- és fantáziavilággal dolgoznak. Ebben a gyerekek saját történeteket hoznak, melyeket közösen eljátszanak. A foglalkozások során így belebújhatnak olyan szerepekbe, amelyekre vágynak, valamint lehetőséget kapnak új szerepek kipróbálására is.

A kijátszás öröme, az együttjátszás ténye teszi lehetővé a belső problémák oldódását, különböző élmények újra átélését, feldolgozását. A szereprepertoár bővítése segíti a kóros viselkedésminták levetkőzését, ami a szociális elszigetelődés megszűnéséhez vezet. A gyerekek megélik kreativitásukat, ezzel önértékelésük megváltozik, elhiszik magukról, hogy ugyanolyan értékesek, mint egészséges társaik. Csökken kisebbértékűségi érzésük, növekszik önbizalmuk. Mindezek a lelki változások jól nyomon követhetők a viselkedés, valamint a gyermek szociális szerepének megváltozásában.

A témában a Mosoly blogon megjelent írások:

Noszkó Niki pszichológus mesél nekünk a gyermekpszichodrámáról.

„Akkor te most gonosz leszel?”– beszélgetés hosszútávú csoportunkról Majoros Andreával

További ajánlott linkek:

Kende Hanna Gyermekpszichodráma Egyesület

Adományozok