EMDR TERÁPIA

Az EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing szemmozgással történő deszenzitizáció és újrafeldolgozás) egy minden korosztálynál alkalmazható traumafeldolgozó terápiás módszer, melynek hatékonysága bizonyított a PTSD (posttraumatic stress disorder – poszttraumás stressz zavar), súlyos és kevésbé súlyos traumák kezelésében.  

Francine Shapiro, amerikai pszichológus dolgozta ki a módszert az 1980-as évek végén, aki eleinte olyan vietnami háborúból hazatért veteránokkal dolgozott. Mára már széles körben alkalmazzák a szakemberek a módszertant olyan helyzetekben, ahol gyors beavatkozásra van szükség a trauma kezelésére, és létezik a gyermekek számára biztonságosan használható protokoll is. Ez azért is fontos, mert a gyerekkori fel nem dolgozott trauma a fejlődésben megállást, blokkot okozhat: a gyerek lemarad az érzelmi, fizikai, intellektuális, és iskolai fejlődésében.  

A Mosoly terápiákon elsősorban az EMDR terápia erőforrásokat erősítő és érzelemszabályozó gyakorlatait használjuk, melyek segítségével a gyerekek könnyebben meg tudnak küzdeni azokkal a mindennapi nehézségekkel, amelyekkel betegségük miatt kell megküzdeniük. Egyes indokolt esetekben a teljes EMDR terápiás protokollt alkalmazza a módszerben megfelelően képzett Mosoly terapeuta.  

A témában a Mosoly blogon megjelent írások: 

Összefűzni a szétszórt könyvlapokat – a traumatikus emlékek feldolgozása az EMDR módszerével 

További ajánlott linkek: 

Magyar EMDR Egyesület 

 

Adományozok