A terapeuták kiválasztásában arra törekszünk, hogy az adott célcsoport számára megtaláljuk a legmegfelelőbb szakembereket. Amikor új programot indítunk, az anyagi forrás előteremtése és a résztvevő gyermekek toborzása mellett egy több körös folyamatban válogatjuk ki a leendő Mosoly terapeutákat. A hozzánk jelentkező szakemberektől először szakmai önéletrajzot kérünk, ezt követően egy személyes beszélgetésre hívjuk őket.

Mosoly terápiás programokban dolgozhat olyan orvos, klinikai szakpszichológus, pszichológus, művészetterapeuta végzettséggel bíró szakember, aki rendelkezik

  • referenciával,
  • igazolható képzettséggel legalább egy terápiás módszerben,
  • megfelelő önismerettel,
  • gyakorlati tapasztalattal gyermekcsoportok vezetésében vagy egyéni gyermekfoglalkozás tartásában (programtól függően),
  • és alkalmazott módszerei összhangban állnak a Mosoly Alapítványnál elfogadott módszerekkel.

Szakembereink párban dolgoznak (kivéve néhány speciális kórházi esetben), szupervíziós támogatás mellett.

Azoknak a szakembereknek, akik kórházi programjainkban dolgoznak, sok bizonytalansági tényezővel kell számolniuk munkájuk során, hiszen nem tudják hányszor fognak találkozni egy-egy gyermekkel, illetve az is változik, hogy a beteg egy adott napon mennyire terhelhető, milyen típusú munkában és mennyi ideig tud részt venni. Itt leginkább a nonverbális terápiás módszerekkel tudunk hatékonyan dolgozni. Hiszünk abban, hogy a módszerek elsajátítása alapvetően fontos, ugyanakkor ezek „csak” eszközök arra, hogy valódi, terhelhető kapcsolatot tudjunk kialakítani a gyerekekkel, mert valójában ez az, ami gyógyító erővel hat.

A kórházban végzett terápiás munka körülményeiről és az alkalmazott módszerekről itt írtunk bővebben a terápiás szakemberek szemszögéből:

Biztonságot találni a krízisben – bővebben a Mosoly-terápiák megoldásairól

Krízisben született alkotások

Kérdéseit, önéletrajzát az alábbi címre várjuk: varga.helena@mosolyalapitvany.hu

Adományozok