Szeretet-sziget a beteg gyerekek

2022-07-25

A tavalyi évhez hasonlóan idén is két mesetábort szerveztünk – egyet június végén és egyet július elején –  krónikus beteg valamint pszichoszomatikus tünetekkel küzdő gyermekeknek. A tábor napjainak fő fonalát természetesen idén is egy-egy mese adta, amelyhez kapcsolódva alkottak, játszottak a gyerekek, így segítve szorongásaik oldását, önbizalmuk, énerejük növelését.

A terapeuták által használt módszerek különböző terápiás célok elérését szolgálták: a művészetterápiás eszközök elsősorban a saját magukhoz, érzéseikhez való kapcsolódásban játszottak szerepet, míg a gyermekpszichodráma lehetőséget teremtett saját erejük, ill. képességeik megtapasztalására, vagy épp a félelmeikkel való szembenézésre, megküzdésre. E tevékenységekhez kapcsolt mozgásos játékok pedig főként feszültségoldásban, az egymáshoz való kapcsolódás szabályozásában és a fókuszálásban segítettek. Ez utóbbiak közé tartoztak a már megszokott párnacsaták, amik idén annyira intenzívre sikerültek, hogy a kihullott tollak összegyűjtése is belekerült a mozgásos játékok sorába.

A terapeuták gyakorlott szeme egy-egy ilyen intenzív héten pontosan látja a gyermekekben elinduló változást, de számukra is fontos visszajelzés, amikor maga a szülő csodálkozik rá a saját gyermekének a viselkedésében észlelt változásra: „Nem tudom mit csinálnak a gyerekekkel a tábor ideje alatt, de az enyémet mintha kicserélték volna: mosolyog, énekel, mondókázik, amikor hazaér.”

A gyermekek, akiknek hosszú távon van szüksége az itt bekövetkezett változás elmélyítésére vagy további támogatását igényelnek, azok csatlakoznak majd az ősztől tavasz végéig tartó terápiás csoportjainkhoz.