Így éltük túl a Covid időszakot

2020-07-13

A koronavírus-válság egészen speciális kihívás elé állította a Mosoly Alapítványt, amelyre először mi sem gondoltuk volna, hogy megoldást tudunk találni.

Az egészségügy fokozott terheltsége és a rendszert érintő szigorú korlátozások érzékenyen érintették azokat a beteg gyerekeket, akiket a Mosoly Alapítvány terapeutái segítenek – így azonnal jelentkezett egy megnövekedett szükséglet a munkánkra, hiszen elsődleges feladatunk az ő érzelmi, pszichés támogatásuk, megtartásuk. Ugyanakkor e megtartás alapja a gyerekekkel való személyes kapcsolat – amely az általánosan elrendelt látogatási tilalom miatt lehetetlenné vált. Így kérdéses volt, hogy hogyan tudjuk végezni, ill. jól végezni munkánkat.

Kézenfekvő útnak tűnt az online segítségnyújtásra való gyors átállás, ám erre életkora és állapota függvényében nem minden gyerek alkalmas, valamint sok esetben a kórház protokollja sem teszi lehetővé az online munkát. A megoldást az a holisztikus szemlélet jelentette, amelyet a kezdetektől fogva képviselünk a Mosoly Alapítványnál: hogy egy súlyosan beteg gyerek gyógyulásához a családnak és az őt segítő egészségügyi szakembereknek is, ha nem is jó, de stabil érzelmi állapotban szükséges lennie. Más szavakkal: a gyerek jól létéhez az egész kapcsolatrendszert is kell vizsgálnunk, amelyben a gyerek létezik. Igaz ez a szomatikus (testi) betegségekre, és még inkább igaz a pszichés betegségekre.

Így, amennyiben egy gyerekhez nem tudunk online eljutni, áttettük a hangsúlyt a hátországára: a kórházi osztályon dolgozó szakemberek és / vagy a szülők támogatására. Az előbbi esetben nagy előny volt, hogy régóta szakmai partnerségben vagyunk azon kórházakkal, ahol a Mosoly Alapítvány jelen van. Így folyamatos konzultációt, és egyes esetekben hatékony szupervíziós támogatást tudtunk nekik biztosítani ebben a terhelt időszakban.

A szülők támogatása – amelyet normál működésmódunkban is biztosítunk azoknak a családoknak, akikkel hosszú távon együtt dolgozunk – pedig különösen felértékelődött. Hiszen az elmúlt időszakban nem “csak” gyermekük tartós betegségével kellett megküzdeniük, de a járvány miatt a saját élethelyzetük bizonytalanságával is, beleértve a munkahely elvesztésétől való félelmet, az izolációt vagy a jövő kiszámíthatatlanságának érzését. Súlyosbította a helyzetet, hogy a járvány miatt a krónikus beteg gyerekek orvosi ellátásában is lettek fennakadások, sőt sok gyereket a központi rendelkezések értelmében haza kellett küldeni – ez pedig külön pszichés terhet rótt a családokra.

Pozitívum a negatívumban, hogy a hazaküldött gyerekek közül sokakat el tudtuk érni otthonaikban, és számukra egyéni megoldásokat kidolgozva, online foglalkozásokkal segítettünk nekik átvészelni a járvány okozta nehézségeket.

Ezzel együtt a látogatási tilalom június 12-i feloldásával lassan a személyes terápiákhoz is visszatérhetünk, bár a személyes-online vegyes működésmód várhatóan sok esetben fennmarad, hiszen az általunk támogatott gyerekek a különösen veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

A következő időszakra úgy készülünk, hogy a szokásos nyári szünetünk helyett növeljük a munkánk intenzitását: így július-augusztusban – ahol lehet – pótoljuk a terápiákat, valamint a járvány újabb, lehetséges hullámára felkészülve, speciális képzéseken veszünk részt, hogy tökéletesíthessük az online segítségnyújtás módszereit.

Adományozok