Velünk élő történetek – kortárs művészek szemével

2022-05-18

Már látogatható a Somlói-Spengler Gyűjteményből ízelítőt adó kiállítás a Q Contemporary magánmúzeumban az Andrássy úton.

A Mosoly Alapítvány Art-craft-design Jótékonysági Aukciójának szakmai vezetője Spengler Katalin, az aukció kapcsán is fontos szempontnak tartja, hogy kvalitásos, a 21. század vizualitását közvetítő műtárgyakra licitálhassanak a jótékony cél mellett elkötelezett vásárlók. A Q Contemporary magánmúzeumban most megnyílt kiállítás átfogó képet ad a művészeti tanácsadó, műgyűjtő kortárs művészethez való viszonyáról, saját vizuális igényességéről és arról, hogy milyen témákat tart fontosnak nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi kortárs művészeti közegben.

A Spengler Katalin és Somlói Zsolt gazdag gyűjteményébe bepillantást engedő Velünk élő történetek című kiállításon, egy zártkörű tárlatvezetésen a Mosoly támogatói is részt vehettek. A kisebb egységekbe rendezett műcsoportok tematikájába hol a kiállítás kurátora, Zsikla Mónika, hol pedig maga a műgyűjtő házaspár avatta be a közönséget. A napjainkra közel 700 műtárgyat számláló kollekciójuk, melyet a rendszerváltás óta építenek, nem csupán a magyarországi művészeti színtér egyik legmeghatározóbb magángyűjteményévé nőtte ki magát, de régiós és nemzetközi viszonylatban is jelentős.

A Velünk élő történetek című kiállítás sokrétű válogatást mutat be a Somlói–Spengler Gyűjtemény fantasztikusan gazdag anyagából. A tematikus egységekbe rendezett műcsoportok vezérfonalát olyan velünk élő történetek adták, amelyek nem csupán társadalmi szinten aktuálisak, de személyes és kollektív történetek elmesélésének is teret engednek olyan tárgykörökben, mint a felejtés, a tagadás, az emlékezetkultúra és az emlékezetpolitika, a környezetét belakó, alakító és felélő ember, vagy akár a női szerepek társadalmi meghatározottsága.

A Q Contemporary magánmúzeumnak otthont adó elegáns Andrássy úti palotában egészen szeptember 17-ig látogatható a Velünk élő történetek című kiállítás.