A gyermek a fontos

2019-06-24

A Mosoly Alapítvány 2018-ban folytatta hiánypótló terápiás szolgáltatásait, hogy ingyenes lelki támogatással egészítse a testi gyógyítás folyamatát a súlyos betegséggel küzdő gyerekek számára.

A 2018-as évben 3 városban összesen 464 terápiás foglalkozást tartottunk, melyekből 338 kórházi környezetben, 126 pedig hosszú távú terápiás csoportok, illetve meseterápiás táborok keretében valósult meg. A programokban részt vett gyerekek között voltak, akik súlyosan betegek (onkológiai, hematológiai betegségek), krónikusan betegek (epilepszia, diabetes), pszichés zavarokkal (evészavar, depresszió) vagy pszichoszomatikus zavarokkal küzdenek. E mellett az év első felében folytattuk speciális iskolai programunkat látássérült gyermekek részére.

Mivel a terápiák különböző helyszíneken (kórházi vagy kórházon kívüli), különböző korcsoportokkal valamint különböző betegséggel érintett gyermekekkel történnek, ezért nagyon fontos, hogy terapeutáink több módszert ismerjenek és a gyermekek igényeihez és állapotához mérten tudják alkalmazni azokat. Általánosságban elmondható, hogy kórházi környezetben elsősorban a nonverbális módszerek (zene-, képzőművészet-terápia), a játék és a mese alkalmazható hatékonyan, míg a rehabilitációs célú hosszú távú csoportokban a gyermekpszichodráma, melyet különböző művészetterápiás módszerek egészítenek ki. Nyári terápiás táboraink pedig elsősorban a Boldizsár Ildikó jegyezte Metamorphoses Meseterápiás Módszerre épülnek.

Kivételes segítő munkánkat folyamatos szakmai monitoring és szupervíziós támogatás mellett végezik a mosoly terapeuták, lehetőségeinkhez mérten szakembereinknek módszertani képzést, tapasztalatcserét elősegítő műhelyeket finanszíroztunk.

Programjainkat és a működtetésükhöz szükséges szervezeti hátteret ebben az évben is nagyrészt üzleti és egyéni adományokból finanszíroztuk: 2018-ban 84,5 millió forintból gazdálkodtunk. Folytattuk támogatói bázisunk bővítését, hogy kiszámítható és tervezhető pénzügyi forrásbázissal biztosítsuk programjaink hosszútávú fenntarthatóságát. Ennek érdekében az elmúlt években több új támogatási formát vezettünk be és teszteltünk le. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban költségvetésünk és a szervezeti hátterünk is növekedésnek indult. Az év második felében elindítottunk egy átfogó szervezetfejlesztési folyamatot annak érdekében, hogy kapacitásaink hatékony felhasználásával tudjuk tervezni és lebonyolítani terápiás és adományszervezési programjainkat az elkövetkező években is.

Itt olvasható a Mosoly Alapítvány 2018-as szakmai beszámolója

Adományozok