Milyen Appy csapattagnak lenni?

2020-03-25

A Nyugati téren a régi Skála épületének 3. emeletén dolgozunk már több mint két éve. A város szívében, ami egy alapítványnak megfizethetetlen ajándék. Mégsem a helyszín a legfontosabb, hanem a közösség, ami körülvesz minket. Itt ugyanis egy különleges modell szerint él és dolgozik együtt több alapítvány az Appy csapatának köszönhetően.

Az Appy civil szervezeteknek nyújt működési segítséget, hogy maguk a támogatott csapatok minél kiszámíthatóbban tudjanak működni, valamint szakmai munkájukra és annak színvonalára tudjanak fókuszálni. Olyan nonprofit szervezetek támogatását tűzte ki célul, akik beteg, fogyatékkal élő vagy súlyosan hátrányos helyzetű gyerekek – és családjaik – életét segítik munkájukkal. Három pilléren nyugszik a segítségnyújtásuk, az infrastruktúra biztosításán, a szervezeti fejlesztésen és a tudásmegosztáson. Ez az Appy-koncepció lényege, aminek előnyeit második éve élvezzük, és el kell mondjuk, egyre jobban szeretünk ehhez a csapathoz tartozni. Az Appy működését Balogh Ákos alapító (a Libri többségi tulajdonosa) pénzügyi forrásai, a társalapítók szakmai hozzájárulása és a benne dolgozó szakértők elhivatottsága teszik lehetővé. A projekt sikere az Appy vezetőjének, a mindennapi munkát koordináló Schranc Tündének köszönhető.

Alapítványunk stratégiai partnerként tekint az Appy-re, ami azt jelenti, hogy a legfontosabb támogatóink közé soroljuk őket.  Professzionális irodai körülmények között dolgozhatunk, ami alapjaiban határozza meg a fejlődésünk lehetőségeit. Szakembereik rendszeresen segítenek minket tanácsadással, a Mosoly kollégák pedig válogathatnak a munkakörüknek megfelelő, munkájukat támogató képzések között, amelyeket szintén az Appy szervez számukra.

Hogy együtt mire vagyunk képesek

Talán szokatlan még itthon, hogy néhány alapítvány egy ernyő alá kerülve, egymást segítve-támogatva töltse a hétköznapjait, hiszen versenytársai vagyunk egymásnak. Mégis ez az Appy-csapat fő vonzereje számunkra.

Eleinte  óvatosan figyeltük egymást, szurkoltunk a másik ügyének, és kerestük, hogyan tudunk egymás mellett és egymással együtt dolgozni. Ahogy teltek a hónapok és bővült az Appy által felkarolt nonprofit szervezetek száma, egyre színesedett az irodai élet, és nagyra nőtt a vágy az együttműködésre.

Mostanra rendszeressé váltak a néhány hetente megrendezett közös reggelik, a „keddi brunchok” – mostanában persze csak online -, egyre gyakrabban ülünk le egymással ad hoc módon vagy tervezetten szakmai kérdések  átbeszélésére, de zajlanak és tervben vannak kisebb-nagyobb, egyszerűbb és komolyabb együttműködések is az együtt élő alapítványok között.

A Mosoly Alapítvány több mint 24 éves tapasztalattal rendelkezik az alapítványi működés területén, mi is hozzá tudunk tenni – és teszünk is –  a közös tudáshoz, hogy segítsük a nálunk fiatalabb szervezeteket, és magunk is sokat tanulunk a többi alapítványtól. A legfontosabbnak azt érezzük, hogy a többi Appy-s szervezettel együtt a magyar nonprofit világban egyelőre ritka, együttműködés alapú szemléletmód élharcosaivá válhatunk.

 Az elmúlt negyedév

2020 kezdetén még nem sejtettük, milyen nehézségekkel nézünk szembe márciustól. A covid-19 vírus nem csak a Mosoly Alapítvány életét nehezítette meg, egyelőre az Appy többi dolgozója is otthonról látja el teendőit.

Az első negyedévben stratégiai újratervezés zajlott a Mosoly falain belül, amihez igénybe vettük az Appy által felkínált szaktudást, de ezekben a hónapokban néhány igazán izgalmas tanfolyamon is részt vehettünk, mielőtt önkéntes karanténba kellett vonulnunk. Az 1%-os adománygyűjtésről, a munkahelyi érzékenyítésről,  a közösségi médiában való sikeres megjelenésről  – hatékony posztolás, előnyös fotók készítése – is hallhattunk előadásokat.

Végül következzen egy videó, ami jól visszaadja az igazi közösséggé formálódott Appy-csapat hétköznapjait, azokat a napokat, amelyek -reméljük- a karantén elmúltával újra visszatérhetnek (kattints a logóra):

Adományozok