Kapcsolatban maradunk

2020-03-20

A covid-19 vírus okozta vészhelyzet sok bizonytalanságot okoz az országban. Életünk szinte minden területét átírják a járvánnyal kapcsolatos események, gyors és rugalmas alkalmazkodást diktálva a munkában és a magánszférában egyaránt. A Mosoly terápiás programjait is érintik a változások. Ahogy mindig, ebben a rendkívüli helyzetben is arra törekszünk, hogy az aktuális helyzetekre és egyedi problémákra szabottan, valódi segítséget tudjunk nyújtani.

A krízishelyzet egyáltalán nem ismeretlen számunkra, hiszen a Mosoly foglalkozásokon betegség miatt válságos állapotba kerülő gyerekeket és családokat támogatjuk a terápiás kapcsolat gyógyító erejével. A kapcsolat a munkánkban továbbra is középpontban van, de más formában, más módszerekkel dolgozunk tovább, mindenhol úgy, ahogy ez az új krízishelyzet lehetővé teszi számunkra. Az egészségügyi előírások betartása mellett jelenleg néhány kórházi osztályon tudunk személyesen segíteni a megszokott formában. A Mosoly terápiákon már részt vett gyermekek szüleinek online formában tudunk támogatást nyújtani, hogy könnyebben megbirkózzanak a mindennapok kihívásaival az előttünk álló nehéz hetekben. A terapeutákat támogató szupervíziókat – ahol erre igény van és szakmailag indokolt – továbbra is biztosítjuk.

A Mosoly irodai stábja otthonról, online közösségben folytatja a háttérmunkát. Folyamatosan figyeljük az eseményeket, egyeztetünk a partner-intézmények képviselőivel és a Mosoly terapeutákkal, hogy a helyi lehetőségek és igények szerint rugalmasan tudjunk reagálni a gyors változásokra. Emellett újra-tervezzük a programjainkat annak érdekében, hogy ebben az évben is ugyanolyan volumenben tudjuk biztosítani a támogatást a családok és a kórházi osztályok számára.

Azok a beteg gyerekek, akikkel Mosoly-terápia keretében foglalkozunk, most még nagyobb veszélyben vannak: fokozottabb az izoláció, nagyobb a létbizonytalanság és kiszámíthatatlanabb a jövő. Azzal is számolnunk kell, hogy a covid-19 vírus okozta váratlan helyzetek még jobban elmélyítik a bizonytalanság és a kontrollvesztettség érzését, mely a betegség miatt eddig is áthatotta a családok mindennapjait. Éppen ezért nemcsak a krízis alatt, hanem az után is nagy szükségük lesz a megfelelő pszichés támogatásra, a bennük felhalmozódott félelemek és szorongás oldására, kezelésére. A mi feladatunk, hogy most is és akkor is legyen számukra elérhető segítség.

Köszönjük mindazoknak, akik ebben a nehéz időszakban is mellettünk állnak, és munkájukkal vagy adományukkal segítik a Mosoly csapat tevékenységét! Ebben a bizonytalan időszakban még fontosabb támogatóink szerepe abban, hogy a beteg gyermekek és családjaik számára továbbra is tényleges, szakértő segítséget tudjunk biztosítani.

Mindenkit arra bíztatunk, hogy amennyiben teheti, maradjon otthon, tartsa be az egészségügyi előírásokat saját maga és családja, rokonai, embertársai védelmében.

Együtt ezzel a kihívással is megbirkózunk!

Adományozok