Két meseterápiás tábor mosolyos gyerekeknek

2021-07-12

Júliusban két alkalommaljúlius 12-16. és július 26-30. – szervezünk napközis, terápiás mesetáborokat a beteg gyermekeknek, ahol napi 6 órában a mese, a gyermekdráma és a művészetterápia segítségével tapasztalhatják meg a közösség megtartó erejét.

A táborokban 6-8 krónikus betegséggel (epilepszia, krónikus fejfájás, diabétesz) élő, jellemzően erős szorongással küzdő gyermek vesz részt 8-10 éves korosztályban. A gyermekeket a szakemberek előzetes szülőkonzultáció alapján válogatják be a csoportba, hogy csoportban is jól tudjanak együttműködni a hasonló érettségű és problémával küzdő gyermekek.

A táborban részt vevő gyermekek biztonságot adó közegben meséken, alkotásokon, közös játékokon keresztül megfogalmazhatják, kifejezhetik, szimbolikusan „kitehetik” az őket foglalkoztató nehézségeket, érzéseket, félelmeket. Eszközöket kaphatnak ahhoz, hogy oldódjon szorongásuk, erősödjenek a megküzdési mechanizmusaik, könnyebben megnyíljanak, kifejezhessék verbálisan is a bennük levő tartalmakat.

A tábor minden napját egy-egy mese alapozza meg, melyek témája egyrészt szorosan kapcsolódik a gyermekek problémájához, másrészt a mesék témái is egymásra épülnek, így rajzolva ívet az adott hétre. A mesemondás előtt és után a nap meséjének főbb témáihoz kapcsolódó feladatokat, játékokat kapnak a gyerekek. Keretek, rítusok határozzák meg a napokat, hogy az ismerős, ismétlődő elemek tovább növeljék a gyermekek biztonságérzetét. Esetenként a pszichodráma módszerét is alkalmazzuk, hogy saját történeteik is megjelenhessenek.

Alkotás közben (agyagozás, rajzolás, fejtés, kollázs készítés) a hét előre haladtával egyre jobban feloldódnak, egyre több és színesebb alkotást készítenek bátran, felszabadultan. Belefeledkeznek a színekbe, formákba és az utolsó napokban jellemzően már nagy élvezettel, örömmel használják a festéket, pasztellt, vagy bármi mást. Az elmúlt évek szülők visszajelzései azt mutatják, hogy sokszor ilyen rövid idő is elegendő ahhoz, hogy a nagyon visszahúzódó gyermekek is bátrabban részt vegyenek a közös tevékenységekben, barátokra találjanak és megtapasztalják magukat a közösség részeként.

A tábor lezárása után több gyermek csatlakozik az ősszel induló Mosoly gyermekdráma csoporthoz, ahol hasonló módszerekkel dolgozunk heti egy alkalommal 8-9 hónapon keresztül, hogy a csoportban megtapasztalt és elsajátított minták és megküzdési technikák beépüljenek a mindennapjaikba.

Mesetábor időpontok:

2021. július 12-16.

Szakemberek: Majoros Andrea, klinikai szakpszichológus, gyermekdráma vezető; Noszkó Nikoletta, pszichológus, gyermekdráma asszisztens

2021. július 26-30.

Szakemberek: Noszkó Nikoletta, pszichológus, gyermekdráma asszisztens; Kecskeméti Éva, klinikai szakpszichológus

Adományozok