Elindult a budapesti pszichoszomatikus csoportunk

2018-12-4

Az idén ősszel indult pszichoszomatikus csoportnak a Budai Gyermekkórház ad otthont, ahol már két éve tartunk folyamatosan Mosoly terápiákat és mesetáborokat. A zárt programban 6-8 krónikus beteg vagy betegségben érintett gyermek és családtagjaik vesznek részt, akikkel Majoros Andrea klinikai szakpszichológus, gyermekdráma vezető és Noszkó Nikoletta pszichológus, gyermekdráma asszisztens foglalkozik egy tanéven keresztül. A program fő támogatója a MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Programja.


Az ilyen, hosszú távú terápiás csoportjainkban lehetőség van egyaránt figyelni a gyerekek egyéni problémáira és a társas közösség megtartó erejének kialakítására. Ugyanis a betegségben szenvedő gyermekek sokszor tartós károsodásokat, veszteségeket szenvednek el. A betegségélmény traumatizálja őket, az ebből fakadó szülői túlféltés, kontroll megakadályozza őket abban, hogy felfedezzék saját erőforrásaikat, megküzdési módjaikat. Akik testvérként élnek meg hasonló helyzetet, a család történetében kritikus évek alatt mellőzötté válnak, súlyosan szoronganak. Emiatt ők, az „egészséges” testvérek pszichoszomatikus tüneteket kezdenek mutatni. A testvér-féltékenységből fakadó érzelmeik elfogadhatatlanok, szorongásaik testi tünetekben jelentkeznek, és ha kezeletlen marad a helyzet, valódi betegségek kialakulásához vezethetnek.

Az egy tanévet átölelő, rendszeres terápiás foglalkozások során jelentős változást, fejlődést lehet elérni. A résztvevő gyerekek szorongása enyhül, beazonosíthatóvá válnak saját érzelmeik, melyeket képesek lesznek megfogalmazni. A foglalkozásokon alkalmazott módszerek, mint például a meseterápia és gyermekpszichodráma, a szimbólumok és képek segítségével hívja felszínre a szóban nem, vagy nehezen kifejezhető lelki tartalmakat. Az idáig elfojtott megküzdés-képességük megerősödik, hasznosnak és értékesnek kezdik érezni magukat, könnyebben beilleszkednek a kortárs közösségükbe, és a családi rendszerben is harmonikusabban tudnak működni.

Adományozok