Cukorbeteg gyerekeket segítenek a Mosoly-terapeuták Pécsett is

2023-01-20

Több év kihagyás után a Mosoly-terapeuták – Dr. Kanizsai Melinda és Standovár Ágnes – visszatértek Pécsett az endokrinológia/diabetológia osztályra, hogy ott is segítsék a gyerekeket.

A diabétesz megfelelő feltételek mellett majdnem normalizálható, azaz fenntartható egy olyan egyensúlyi állapot, amelyben a páciens csaknem egészségesnek tekinthető. Az egyensúlyban tartás nem jelenti a betegség megszüntetését, azaz gyógyítását, hanem egy hosszabb-rövidebb ideig tartó tünetmentességet. A feltételek be nem tartása azonban súlyos, előbb-utóbb végzetes kimenetelű következményt is maga után vonhat.

Éppen ezért az ilyen gyerekek esetében a legfontosabb feladat a betegség tudatosítása és a vele járó életmód elfogadása. A heti rendszerességgel tartott művészetterápiás foglalkozások alapvető célja a hosszú távú betegség elfogadásának, adekvát megküzdési stratégiák kialakításának segítése, és egy olyan kortárs támogató közeg megteremtése, amely képes a diabétesszel együtt élő gyerekek számára a betegséget tudatosan kezelő kortárs viselkedési mintákat mutatni.

Adományozok