Blog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

Jul

A Mosoly Alapítvány ősszel ismét elindítja a komoly hagyományokkal rendelkező programját, a hosszú távú gyermekpszichodráma csoportot onkológiai betegséggel érintett gyermekek részére.

Nagy hagyományokkal rendelkező gyermek-pszichodráma csoportunk célja, hogy az érintett gyerekek vissza tudjanak illeszkedni a kortárs közösségükbe, csökkenjen bennük az elszigeteltség érzése, elősegítsük a betegséggel kapcsolatos nehéz élmények feldolgozását, oldjuk szorongásukat. Ezek a célok a belső kórházi rehabilitációs munka során is fókuszban vannak, de miután a gyerekek befejezik a másfél-két évig tartó kórházi kezelésüket, a családok gyakran úgy érzik, hogy magukra maradnak, az addig biztonságot nyújtó kórház úgymond „elengedi a kezüket”.

A Mosoly Alapítvány hiánypótló szolgáltatást nyújt abban, hogy a családok ingyenesen kapjanak segítséget ahhoz, hogyan haladjanak tovább a gyógyulás pszichés részével. Általában nehézséget okoz a családoknak, hogy nem tudják, hogyan illeszkedjen vissza a gyermek a mindennapi életbe, hogyan szüntessék meg azt a szoros burkot a család körül, ami a betegség alatt meghatározta az életüket. A szülők nagyon félnek attól, hogy a gyermekük visszaesik, ezért megpróbálják megóvni minden nehézségtől, kudarctól, rossz élménytől. A túlzott féltés és a szülők szorongása akadálya lehet annak, hogy a gyerekek felfedezzék, kipróbálják a saját erejüket, hangjukat, határaikat, és így fejlődjenek, növekedjenek, kapcsolódjanak az életkoruknak megfelelő módon. Sokszor látjuk azt is, hogy a gyerekek részéről is megjelenik a szülők felé egyfajta féltés-óvás, nem akarnak gondot okozni, újra aggodalmat ébreszteni a szüleikben, ezért elkerülik az új, vagy kockázatosnak tűnő helyzeteket.

Sokat tud segíteni egy Mosoly terápiás csoport az ilyen helyzetekben: a gyerekek a csoportfolyamat közben azonosítják, hogy mi az, ami feszültséget okoz bennük, feltérképezik, hogy milyen módon tudnak ezekkel a nehézségekkel megküzdeni. Ha a szülők a gyereken látják az oldódást, a fejlődést, azt, hogy ő nyit, akkor az ő szorongásuk is oldódik.

A Mosoly csoportjainál – akármilyen gyermekről és akármilyen problémáról, nehézségről, elakadásról van szó – az előrelépésben nagyon fontos az énerősítés, a gyermek személyiségének támogatása. Ennek köszönhetően válik lehetségessé, hogy a gyerekek megtanulják kifejezni az érzéseiket, elkezdjenek kiállni az érdekeikért, képessé váljanak az önálló cselekvésre.

Fontos tényező még, hogy a gyerekek, akik életveszélyes helyzetekkel néztek szembe a betegségük során, én-erőt és kontrollt szereznek a saját működésük felett, ezzel egyidőben meghatározó tagjává válnak egy közösségnek, ami az ő ötleteik, elképzeléseik szerint alakul ki, és működik.
A pszichodráma foglalkozásokon a gyerekek közös játék és alkotás során kijátszhatják a betegséggel kapcsolatos nehéz érzéseiket, például azt, hogy a hosszú kórházi kezelések miatt kiszakadtak az iskolai és baráti közegből, és a visszailleszkedés sokszor nagyon nehéz. A velük történtek gyakran ijesztik meg a kortársaikat, és a felnőtteknek sem könnyű jól, természetesen kezelni egy olyan helyzetet, ami szorosan kapcsolódik az életveszély élményéhez. Kultúránkban ez ijesztőnek hat, a legtöbb esetben még mindig tabuként kezeljük. Ahhoz, hogy a szülők, a pedagógusok, kortársak jól tudják a visszailleszkedő gyerekeket kezelni, elsősorban azt kell megérteniük, hogy az érintett gyermeknek és a kortársainak is szüksége lehet segítségre a továbblépéshez.

Az a tény, hogy a betegségből gyógyuló gyerekek egy csoport-terápiás folyamatban újra kapcsolódnak, közösséget tudnak alkotni hasonló helyzeteket megtapasztalt társaikkal, hozzájárul ahhoz, hogy ők maguk is jobban megértsék mi történt velük, rálássanak arra, hogy valójában milyen szükségleteik, igényeik vannak, így majd sokkal könnyebben fog menni az is, hogy saját magukat megértessék, elfogadtassák az óvodában, iskolában, ha visszatérnek.

A program folyamán több alkalommal konzultálunk a résztvevő gyermekek szüleivel, hogy tájékoztassuk őket gyermekük fejlődéséről, és kialakítsunk egy partneri viszonyt annak érdekében, hogy ők is hatékonyan tudják segíteni a terápiás eredmények beépülését a gyermek és a család mindennapjaiba.

Jelentkezni Brinner Andrea munkatársunk elérhetőségein lehet:
brinner.andrea@mosolyalapitvany.hu

Jelentkezési határidő: 2019.09.05.
Korosztály: 9-11 év

Csoportvezető terapeuták: Erős Nikoletta klinikai szakpszichológus és Varga Veronika pszichológus
Terápiás csoport időpontja: hétfőnként 17.30-19.00
(szeptember végén indul és december elejéig tart)
Helyszín: Lili Suli (1025 Bp., Vérhalom utca 32. | Elérhető a Nyugati tértől a 91-es, 291-es busszal)

Amennyiben bővebben szeretne tájékozódni, hogyan épül fel a program és milyen nehézségekkel kell szembenézni a gyermeknek a visszailleszkedés során, kérjük olvassa el az Erős Nikoletta terapeutánkkal készült interjút honlapunkon.