Blog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

Aug

Civilek a kórházban

Amikor egy gyermek megbetegszik és kórházba kerül, az egész család élete felborul. A családtagok kiszakadnak a megszokott hétköznapokból és hirtelen egy másik valóságba kerülnek, ahol a diagnózis és a betegséggel való megküzdés körül forog minden.

Ebben a helyzetben a gyógyító csapat mellett számos más szakember és szervezet segíthet nekik abban, hogy könnyebben el tudják viselni a rájuk váró megpróbáltatásokat. Azokon az osztályokon is több alapítvány és egyesület tevékenykedik, ahol Mosoly terápiákat tartunk. Kórházban dolgozó szakembereket kérdeztünk arról, hogy mi, külsős segítők mit tudunk hozzáadni a gyógyítási folyamathoz, és hogy valósul meg ez a gyakorlatban két olyan különböző nonprofit szervezet estében, mint a Mosoly és az Amigos a Gyermekekért Alapítvány.

A kórházban fekvő beteg gyermek számára fontos, hogy megkapja a lehető legjobb kezeléseket és a lehető a legtöbb támogatást, de annál is fontosabb, hogy mindig azt kapja, amire éppen szüksége van. Fájdalmas tapasztalat, de tény, hogy az egészségügyben nem mindig adott minden feltétel, így számos esetben a kórházhoz kötődő vagy „külsős” civilek adják hozzá a szükséges pluszt, hogy a gyógyító munka komfortosabb környezetben, jobb műszerezettséggel és több segítővel tudjon megvalósulni. Az alapítványok által kínált támogató tevékenységeknek fontos szerep jut, de nem mindegy, hogy az egyes szervezetek hogyan tudnak jól működni az osztályokon belül, milyen rendszerbe lehet beilleszteni azt a sokféle módszert és megközelítést, amivel egy-egy osztályra érkeznek. Ideális esetben egymást kiegészítve és egymáshoz alkalmazkodva, a helyi igényeket, protokollt szem előtt tartva, meghatározott menetrend szerint zajlik a munka. A csendesebb COVID-mentes hétköznapokban mi is ilyen közegben dolgoztunk az Amigók mellett a debreceni gyermekklinikai IV. pavilonjában és a budapesti őssejt-transzplantációs osztályon. A járványhelyzetben viszont szorosabbra fűztük a szálakat és becsatlakoztunk az egyik programjukba, hogy közösen találjunk megoldást segítő munkánk folytatásához.

A Mosoly Alapítvány pszichológusai és művészetterapeutái ezen a két osztályon támogató terápiás foglalkozásokkal segítik a gyógyító folyamatot, erről itt a blogon már sokszor sokféleképpen írtunk. Az egyetemista önkéntes Amigók pedig játékos tanulással és a barátkozással színesítik a kezelés alatt álló gyerekek kórházi mindennapjait. Különböző szakmai területeken mozgunk, más célok mentén és módszerekkel dolgozunk, különböző erőforrásokra építünk. Ezzel együtt, vagy éppen ezért mindkét osztályon egymást kiegészítve tudunk hozzájárulni a beteg gyerekeket támogató rendszerhez.

Az orvos nézőpontjából

A Debreceni Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézet IV. pavilonjának befogadó légkörében a testi gyógyítás, a pszichés támogatás és a szociális célú programok együtt, egymást erősítve tudják kifejteni hatásukat. Dr. Felszeghy Enikő osztályvezető egyetemi adjunktus kérdésünkre, hogy miért tartja fontosnak, hogy többféle alapítványi tevékenység is támogassa az orvosi kezeléseket, a következőket emelte ki:

– A kórházban töltött időszak mindenkinek megterhelő, a szeparáció az otthon maradott családtagoktól, barátoktól és a bezártság a gyerekeket és a szülőket ugyanúgy érinti. Az osztály jellegéből adódóan nálunk nem az ágyban fekvés a szó szoros értelmében a fontos, az itt kezelt gyermekek felvétele részben szomatizációs zavar (pszichés okokra visszavezethető hasfájás, mellkasfájás, fejfájás), részben hiányállapottal összefüggő edukációs folyamat (lisztérzékenység, 1-es típusú cukorbetegség) miatt történik. Bármelyik probléma is áll a háttérben, a pszichés segítségnyújtás széles skálájára van szükség a zavar elhárításához, az egészséges önértékelés kialakításához, a hosszútávú pozitív visszajelzés kialakításához. Emellett, a hosszabb időt kórházban töltő gyermekek oktatása is egyre fontosabb részét képezi a kórház utáni egyensúly kialakításának. Ezeken a területeken nyújtanak nagy segítséget az olyan civil szervezetek, mint a Mosoly és az Amigos.

Azt a minőségi időt, amit a civilek a kórházban tartózkodó gyerekeknek és a családtagoknak tudnak nyújtani, nem pótolhatják az egészségügyi szervezetben dolgozók (orvos, nővér, dietetikus, gyógytornász). Fontos az is, hogy minden szervezet másból indul ki, az élet más és más szegmensét fedi le és közelíti meg, mást tud nyújtani és ebből a gyerekek máshogy profitálnak.

Pozitívumnak tartom, hogy a gyerekekkel dolgozó egyes személyek hozzáállása is eltérő, így több inger éri a gondozottakat. A személyes kapcsolat nagyon fontos hozzáadott értéke az alapítványi programoknak, hiszen az itt kialakuló kapcsolatok segítenek a problémák feldolgozásában, akutan és hosszabb távon is. Így nem csak az adott időszakra vannak pozitív hatással, de akár a későbbi, kórház utáni időszakot is pozitívan tudják segíteni.

A pszichológus szemével

A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt Transzplantációs Osztályán több mint tíz éve tartunk Mosoly terápiákat. Az Amigos önkéntesei is már évek óta segítik a bent fekvő gyermekeket és fiatalokat nyelvtanulással, kreatív játékkal. Ez a helyszín nagyon speciális a kórházi közegben is, hiszen egyrészt egy zárt, steril osztályról van szó, másrészt egy nagyon nyitott gyógyító csapat fogadja be a kívülről érkező segíteni szándékozó szervezeteket. Itt az őssejt-transzplantációra váró és azon átesett gyermekekkel dolgozunk, akiknek ez a kezelés az egyetlen vagy utolsó esélye a gyógyulásra. Sok gyermek hosszú hónapokat, akár egy évet is eltölt itt az osztályon, ennek egy részét teljesen elszigetelten, steril boxokban és félsteril szobákban. Gyakran tapasztalható a bizonytalanság, a kontrollvesztettség érzése.

Nagy Beáta Rebeka osztályos pszichológus, aki a bent fekvő gyermekek és családtagok pszichés támogatásán kívül az osztályon aktív civil szerveztek munkáját is koordinálja, így látja a két szervezet szerepét, a hasonlóságokat és a különbségeket:

– A hosszú kórházi kezelések miatt a szociális élet és társas kapcsolatok hiánya jellemző, a gyerekek nem találkozhatnak a kortársaikkal, sok társas élményből kimaradnak. Az alapítványok munkatársai és önkéntesei csökkentik a hiányérzetet a társas kapcsolatok terén, sok energiával, lendülettel érkeznek és új színt visznek a napjaikba.

A kezelések alatt a gyerekek rengeteg beavatkozáson esnek át, melyeknek ők csupán passzív résztvevői. A Mosoly terapeuták és az Amigos önkéntesek viszont elsősorban kapcsolódni akarnak velük, aktív szerepet kínálva számukra. Ezek a találkozások pozitív élményekkel töltik fel a gyerekeket, segítik enyhíteni a betegséggel összefüggő negatív élményeket, a kezelések miatti rosszullétet. Pozitívan hatnak a kapcsolódási és az együttműködési készségeikre.

Mindkét alapítvány más-más módszerrel és eszközökkel segíti a gyerekeket a gyógyítás folyamatában. A Mosoly foglalkozásokon a terápia műfajánál fogva ez határozottabb keretek között zajlik, a foglalkozások célja a szorongás csökkentése és a betegséggel való megküzdés elősegítése. A szakképzett terapeuták kiegészítik a pszichológiai munkát, velük csapatként tudunk dolgozni a saját szakmai területemen belül. Az Amigos önkéntesei elsősorban a szociális életet gazdagítják és a játéktevékenységet pótolják. A gyerekeknek visszahozzák a „normalitásban” megszokott játékokat, a barátkozással pedig pótolják a társas kapcsolataik hiányát. A kamaszok esetében különösen fontos szerepe van a fiatal önkéntesek által behozott kortárs kapcsolatoknak ebben az élethelyzetben.

Civilek a járványhelyzetben

Már-már közhelynek számít, hogy a COVID-19 teljesen átírta az életünket. A beteg gyerekkel foglalkozó alapítványok körül is nagyot fordult a világ, hiszen a munkájukban oly fontos személyes jelenlét lehetetlenné vált a kórházi osztályok nagy részén a lezárások miatt. Az esetek nagy részében mi kikerültünk a kórházi falak mögül, a gyerekek ott maradtak. Néhány krónikus osztály esetében a gyerekek nagy része is hazakerült, mert az ellátást felfüggesztették. Az igényük a támogatásra, az odafigyelésre változatlanul megvan, sőt fokozottabban jelentkezik ebben a bizonytalan helyzetben, így megoldást kellett találnunk arra, hogy hogyan tudunk ebben a megváltozott helyzetben segítséget nyújtani. Ekkor kezdtünk együtt dolgozni szorosabban az Amigókkal.

A LEGO Csoport és a LEGO Foundation támogatásával idén tavasszal együttműködést indítottunk, melyben vannak közös elemek és olyanok is, melyeket a két szervezet önállóan, saját kapacitásaira építve tud legjobban megvalósítani. Közös pont, hogy az Amigos online programjai (Amigos Online és Amigos Mini) (linkelve a programokhoz az Amigos oldalon) elérhetők lettek olyan jelenlegi és volt Mosolyos kisgyerekeknek és kamaszoknak, akiknek még nem volt alkalmuk az önkéntesekkel játszani vagy tanulni. Önálló elemként az Amigos más segítségre szoruló célcsoportok felé is kinyitja ezeket az online szolgáltatásokat, a Mosoly pedig saját célcsoportjai körében tovább viszi terápiás tevékenységét, egyes helyszíneken személyes, más helyszíneken pedig online formában. Így egyrészt létrejöttek olyan közös pontok, ahol egymást erősítve több lehetőséget tudunk kínálni a gyerekek és családok számára, másrészt mindenki a saját tevékenységét tudja tovább vinni és fejleszteni, rugalmasan követve a változó igényeket és lehetőségeket. Hogy milyen eredményeket tudunk elérni a programmal az következő hónapokban, arról a későbbiekben itt a blogon beszámolunk.