Áprilisi Mosoly meteorológia

2021-04-23

Talán kicsit meghökkentő kezdés Fodor Ákos haikuja, de ugyanennyire találó is, hiszen már több, mint egy éve igyekszünk jelen lenni, folytatni a munkát és közben adaptálódni a változásokhoz. Online és személyes kapcsolódások, oltottság, visszatérés, VR terápia, mentális egészségünk, tudásfejlesztés és mosoly-maszk. Áprilisi Mosoly meteorológia.

Biztonság: volumen és oltottság
A Mosoly terapeuták február közepére elérték a teljes védettséget, és visszamehettek a járványhelyzetben lezárt osztályokra is. Jelenleg Budapesten, Debrecenben és Pécsen is bejárnak azokra az osztályokra, ahol a COVID előtt is folytak terápiák, minden helyszínen ugyanolyan terápiás volument tudunk nyújtani.

Kreativitás: mosoly-maszk
A pandémia előtti időkben a terápiához szükséges eszközök körébe a rajzlapok, nagy gonddal válogatott ecsetek, festékek, pasztellkréták, hangszerek, mesekönyvek tartoztak. A Coviddal ez a helyzet is megváltozott: a maszk azoknak a terápiás programoknak az eszköztárába is beépült, ahol előtte nem használtuk. A harmadik hullámban az oltottság ellenére a nagyobb biztonságra kapcsoltunk: ffp2 illetve ffp3 maszkokban folyik a terápiás munka.

Amikor egy krónikus beteg, halláskárosodott, szájról olvasó kisfiúval dolgoztak terapeutáink, a zavartalan kommunikáció és megértés érdekében „mosoly-maszkot” használtak.

Innováció: VR terápia
A tudásfejlesztés és a Mosoly innovációs szemléletének jegyében a pécsi terapeuták a közelmúltban egy VR szemüveg tesztelésébe kezdtek. A tesztelés során a technológia megismerésén túl azt vizsgálják, hogy ez a módszer hatékonyan alkalmazható-e a Mosoly terápiás környezetében. A teszteléssel részt veszünk egy a SOTE-n már elindított játékfejlesztésben is, amihez a Mosoly terápiák tapasztalatai és módszerei fontos elemekkel (mesei, egyéb szimbólumok) járulhatnak hozzá.

A VR ereje abban van, hogy a gyerekek számára különösen vonzó lehet, hiszen könnyen, gyorsan kapcsolódnak a technológiához, a terapeuta pedig a virtuális és a valódi világ között építhet hidat úgy, hogy beépíti a terápia folyamatába oda, ahol ennek helye van.

Hogyan?
Hogyan lavírozzunk munkatársként, szülőként az otthoni távmunka, a háztartási teendők és a család között? Hogyan tudunk a megnövekedett terhek mellett időt szakítani a regenerálódásra, töltődésre mielőtt végképp kimerülnénk?

A Mosoly szakmai stábja nemzetközi kutatásokra is támaszkodva a Mosolyblog (covid cikk 2. rész linkelve) felületén tudományos szakmai információkkal és hasznos hétköznapi tippekkel segít átvészelni ezt a nehéz időszakot. Kattints és olvass!

Támogatóink elkötelezettsége stabilizálja és kiszámíthatóvá teszi a bevételeinket, aminek köszönhetően sikeresen meg tudjuk valósítani és biztonságosan tudjuk finanszírozni a működést és a járvány miatt szükségessé vált átszervezéseket, fejlesztéseket.

A támogatásoknak köszönhetően az elmúlt év nehezített pályáján is stabilan és kiszámíthatóan tudjuk tartani az éves terápiás órák számát.

A gyerekek, akik a legfontosabbak, továbbra is számíthatnak ránk.

Adományozok