Blog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

Jun
13
2018

Mesetábor a Mosolyban

A héten különleges Mesetábor zajlik alapítványunk szervezésében. A tábor helyszíne a MURMO Szakpszichológiai és Művészetterápiás Központ, ahol a résztvevő gyerekek öt napon keresztül vesznek részt a különleges foglalkozásokon. A velük dolgozó szakemberek célja sokrétű; fontos a gyerekek énerősítése és segítése az előttük álló időszakra, az óvoda vagy iskola újbóli látogatására.


A Mesetáboron résztvevő gyerekek 5 és 8 év közöttiek, ők érkeznek minden reggel 9 órára a Murmoba, és délután 3-ig vesznek részt a foglalkozásokon. A gyerekek onkológiai betegségekből gyógyulnak, kisebb-nagyobb rendszerességgel még kontrollra járnak. Betegségükből fakadóan hosszú idei izolálva voltak kortárs közösségüktől, ezért is fontos, hogy a tábor keretein belül is gyakorolják a kortársakkal való kapcsolódást, visszajelzéseket adjanak és kapjanak. A tábort két Mosoly terapeuta tarja, Noszkó Niki és Erős Nikoletta. Ahogy Noszkó Niki elmondta, a terápiás foglalkozások fontos célja az énerősítés és a betegségből fakadó szorongás oldása, emellett az óvodai, iskolai közösségbe való visszatérés elősegítése.

Közös alkotás A répa című mese kapcsán

A hét során a terapeuták a meseterápiás és művészetterápiás módszerek segítségével egy folyamatot, ívet építenek fel a gyerekekkel. Az első napon mondókázással kezdtek, majd mesékkel, meseterápiával dolgoztak, és eköré fűzték fel a művészetterápiás eszköztárat. A későbbiekben teret kapott a pszichodráma, sok játék és alkotás a biztonságot nyújtó, szorongásoldó környezetben.

Fészkek a Mesetáborban A kóró és a kismadár című mese nyomán

Alkotás a Három kismalac című mese kapcsán, a nap végére erős házak készültek

Adományozok