Blog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

Oct
30
2018

A művészethez közel – Miholecz Judit

Terápiás szakembereink a művészet- és meseterápia eszköztárával dolgoznak, és ezeken keresztül segítenek a beteg gyerekeknek. Ebben a sorozatban arról kérdeztük őket, nekik milyen műalkotások a legkedvesebbek. A sorozat záró részében Miholecz Judit klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus mesélt kedvenceiről.

Az én személyes kedvencem az impresszionista festészet, és emellett Vincent van Gogh poszt-impresszionista festészete. Őt nem csak az alkotásai miatt, hanem az egész élettörténete miatt kedvelem. Volt lehetőségem az Uránia Filmszínházban az Exhibition on screen sorozaton belül a Van Gogh, A látás új módja dokumentumfilmet és a Loving Vincent animációs filmet is megtekinteni. Sokat olvastam Van Goghról, de a filmekből sok új dolgot megtudtam még róla. Szintén az Exhibition sorozaton belül láttam az Én, Claude Monet filmet, ami számomra óriási élmény volt, hisz Monetnak csak a festményeit ismertem addig, és az életéről nagyon kevés információm volt. Aki festő, alkotó érdekel, annak mindig elolvasom az élettörténetét, és az irodalmat róla. Pierre La Mure: Moulin Rouge című könyve egyik kedvenc könyvem, ami Lautrec életregénye. Szakmailag is érdekes például a „Van Gogh patográfiája” című könyv, ahol pszichiáterek és szakemberek írnak róla.

Forrás: Vincent Van Gogh: Tájkép hegyekkel a Szent Pál kórház mögött
https://www.maxpixel.net/Art-Mountains-Houses-Fields-Vincent-Van-Gogh-85799

Szobrászok közül Rodin a kedvencem, az ő élete is izgalmas. Rodin „Meztelenül jöttem” című életrajzi regényét is olvastam, abban nagyon szépen – és állítólg hitelesen –, mutatják be az élettörténetét. Kedvenc festményt nehéz választanom, mert több is van. Van Goghtól a Mandulavirágzás című képe, amit öccse, Theo kisfiának a születése alkalmából festett, a új élet ünnepléseként. Degas balerináit is nagyon szeretem, és Rodintól a kedvenc szobrom a Danaida. Szeretem az aktokat, a kedvenceim, Touluse – Lautrec Harisnyáját igazító nő, Renoir Párnákon fekvő akt, A nagy fürdőzők és Egon Schiele Az ölelés című festmények. Az elmúlt években van egy új, legalábbis számomra egy új felfedezett, Marie Paule Deville Chabrolle szobrász, aki nőket ábrázoló szépséges szobrokat alkot, az ő alkotásait is nagyon kedvelem.

Adományozok