Blog

Írások a Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás foglalkozásairól, szakmai munkájáról

Mosoly Alapítvány
Oct

A meséhez közel – Standovár Ágnes

Standovár Ágnes, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus munkatársunk a Mosoly-terápiákon mesékkel dolgozik, ezeken keresztül kapcsolódik a gyerekekhez. Nem csoda hát, hogy amikor kedvencei alkotásairól kérdeztük, legkedvesebb meséiről vallott nekünk.

Az mindig változik, hogy épp milyen mesék fontosak az életemben. Ez összefügg azzal, hogy én épp milyen élethelyzetben vagyok, mivel küzdök. Természetesen az sem véletlen, hogy ki mikor milyen mesével szeret jobban dolgozni. Jó az, ha minél több közöm van ahhoz a meséhez, amivel éppen dolgozom a Mosoly-terápiákon a gyerekekkel; hiszen akkor több szálon tudok az adott meséhez kapcsolódni.

Mostanában a téma, ami számomra gyakrabban fókuszba került a mesékben is, az a félelem, a félelmekkel való megküzdés. A félelem arca minden életszakaszban más és más. Két kedves mesém a témában a Bátor Váj és a Farkas reggelije. A két mese képein keresztül lehetőség nyílik dolgozni a mindennapi félelmeinktől kezdve a mélyben rejlő alap-félelmekkel, s végül a halálfélelemmel – és persze ami a lénye,  az ezekkel való hatékony megküzdésről is mintát nyújt a két mese.

A farkas reggelije Boldizsár Ildikó: Életválságok meséi – Mesekalauz útkeresőknek című könyvében olvasható (Magvető, 2016)

Adója 1 százalékával támogassa a Mosoly Alapítvány munkáját. Az adóbevalláshoz szükséges nyomtatványt itt találja.